Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Καθώς τελειώνει το Α΄ τετράμηνο του σχολικού έτους 2011-2012, που είναι το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής των Ερευνητικών Εργασιών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τα προβλήματα που συναντήσαμε κατά την πιλοτική εφαρμογή στο σχολείο μας , με σκοπό τις προτάσεις σας για την μελλοντική τους αντιμετώπιση  :

1.    Ο χρόνος που αρχικά είχαμε προγραμματίσει για κάθε δραστηριότητα δεν ήταν αρκετός γιατί τις περισσότερες φορές ήταν απαραίτητη η ταυτόχρονη χρήση χώρων, εργαστηρίων και λοιπών πόρων που διαθέτει η σχολική μας μονάδα από τις διάφορες ερευνητικές ομάδες.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την αίθουσα υπολογιστών που ήταν απαραίτητη στις περισσότερες από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν εντός σχολείου και  τη διεκδικούσαν ταυτόχρονα επτά τμήματα!  Πολλοί συνάδελφοι και μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να φέρνουν φορητό υπολογιστή, χωρίς αυτό να μπορεί να λύσει ουσιαστικά  το πρόβλημα.
2.    Λόγω έλλειψης χρόνου αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε αρκετές από τις προβλεπόμενες δραστηριότητες στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, καθώς και να ολοκληρωθούν κάποιες εκτός σχολικής τάξης.
Πρόταση μας για μια πληρέστερη ερευνητική εργασία, είναι να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
3.     Η απουσία ατομικής αξιολόγησης στο Α΄ τετράμηνο, έκανε κάποιους μαθητές να αδιαφορούν και να μη συμμετέχουν στη συλλογική προσπάθεια, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν πρόσθετη εργασία κάποια μέλη της ομάδας.
4.    Θεωρούμε ότι θα ήταν προτιμότερο στο μέλλον , το Α΄ τετράμηνο ειδικά  της Α΄ τάξης  να αφιερώνεται σε δραστηριότητες που φτιάχνουν το θεωρητικό υπόβαθρο του «μικρού ερευνητή» και να υλοποιείται μόνο μια ερευνητική εργασία κατά τη διάρκεια του Β΄ τετραμήνου.
5.    Η πιθανή συνδιδασκαλία καθηγητών διαφορετικών ειδικοτήτων (όπως γίνεται στις ερευνητικές εργασίες των ΕΠΑΛ) , θα έλυνε πολλά προβλήματα στο μέλλον και κυρίως τη χρήση Τ.Π.Ε. και της επεξεργασίας  στατιστικών αποτελεσμάτων σε όλες τις ερευνητικές εργασίες.ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
 ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ


ΚΑΜΑΡΙΩΤΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ12.01
ΓΑΡΓΑΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΕ 01
ΒΟΥΡΓΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕ  13
ΣΑΚΚΑ ΚΙΚΗ ΠΕ 02
ΒΑΤΣΑΚΗ ΟΛΓΑ ΠΕ 02
ΣΑΟΥΓΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕ 02
ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ 02

1 σχόλιο:

  1. Η παραπάνω επιστολή με τους προβληματισμούς μας, στάλθηκε το Δεκέμβρη στο γραφείο των σχολικών συμβούλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή